DOMAINS / DOMENII   Home   Help   About me   Forum   Guestbook   Contact  
 • MOBILE STAMPS  
    - General Revenues  
    - Customs / Commercial  
    - Invoices & Bills  
    - Receipts & Air Fund  
    - National Defense  
    - Judicial / Statistical  
    - Passports / Touristics  
    - Foreign Affairs / Consulate  
    - Labour / Inssurances  
    - Assistance / Charity  
    - Dues / Funds  
    - Unidentified  
 • FIXED STAMPS  
    - Imprinted & embosed  
    - Doc. watermarks  
    - Doc. paper types  
    - Bills & bank drafts  
 • CINDERELLAS  
    - National  
    - Local  
 • STATIONERY  
    - Parcel cards / Frahte  
    - Veterinary  
    - Local Court / Citatii  
 • CANCELLATIONS  
    - Oficial State  
    - Rural  
    - Courts  
    - Private  
 • ESSAYS / FORGERIES  
    - Essays / Proofs  
    - Forgeries  
 • CATALOGUE  
    - 1856 - 1948  
    - after  
 • DOCUMENTS INFO  
    - 1856 - 1900  
    - 1900 - 1956  
     
 
Falsificări contemporane în fiscalotelia românească

Foto 2
Documentul întreg
      În istoria filateliei se cunosc nenumărate exemple de falsificare a timbrelor sau a unor documente filatelice, falsuri în dauna unei administrații poștale, falsuri în dauna colecționarilor precum și inventarea unor timbre care nu au fost emise de vreo administrație poștală sau fiscală. Se pare că datorită interesului crescut pentru timbrele fiscale, acestea au intrat în atenția falsificatorilor contemporani. În articolul de față vă prezint câteva cazuri de falsuri în dauna colecționarilor și expozanților de timbre fiscale. Nu cu mult timp în urmă mi-au fost oferite telefonic de către un amic din provincie, câteva documente cu timbre fiscale românești și otomane din perioada "clasică" a timbrelor fiscale.


Foto 1
Documentul întreg
Prețul per lot, ales cu atenție, nu a fost nici prea mare, nici prea mic, doar cât să stimuleze adrenalina unui colecționar înrăit. Piesele, dacă ar fi fost originale, ar fi cântărit greu în exponatele fiscalotelice, cam tot atât cât ar fi cântărit niște plicuri circulate cu emisiunea Paris 1872 care au adăugat și un timbru Cap mare Hermes sau un Franz Josef. Vă închipuiți bucuria și neliniștea mea până când am primit imaginile acestor documente, discuția telefonică fiind doar pentru pregătirea terenului. Imaginile digitale puțin neclare nu ofereau detalii suficiente, dar întregeau ansamblul prezentării telefonice și stimulau adrenalina colecționarului. Pe documente extrem de greu de tradus, în arabă, erau frumos lipite timbre fiscale românești ale Camerei de Comerț și Industrie, alături de timbre fiscale și poștale otomane. Ștampile multe, impresionante, cu ideograme și combinații inexplicabile la prima vedere, anulări de mână atât pe timbre, cât și pe document, să pară cât mai corecte și originale. Am început căutările prin cataloagele de specialitate, felicitându-mă că le-am achiziționat din timp. Primele semne de întrebare au apărut odată cu indentificarea emisiunilor otomane. Data apariției lor și scopul pentru care au fost emise, nu aveau nici o legătură cu timbrele fiscale românești sau cu destinația ștampilelor. Distanța mare de emitere, de mulți ani, dintre timbrele de pe același document, mi-a pus alte semne de întrebare. Dorindu-mi cu ardoare ca totuși să mă fi înșelat și totuși ele să fie originale, am trecut la etapa traducerii și interpretării documentelor, a căutării altora asemănătoare pe internet sau a oricăror alte informații ajutătoare. Lucru deosebit de dificil. Am trimis zeci de mailuri cu pozele atașate la toți cunoscuții mei filateliști din Turcia, am sunat la Ambasada Turciei la Serviciul Traducătorilor, am dat zeci de telefoane. Până la urmă, câteva interpretări din limba arabă mi-au confirmat temerile. Totuși am solicitat celui care îmi oferise lotul, originalele ofertei, fără obligația finalizării tranzacției. Cercetate temeinic, inclusiv la lampa cu raze ultraviolete, documentele - de altfel originale - mi-au demonstrat diversele etape ale falsificării prin adăugarea timbrelor poștale și fiscale, anularea lor cu ștampile false și înscrisuri de asemeni falsificate. O săptămână de iluzii și dezamăgiri. Desigur că le-am înapoiat proprietarului și l-am anunțat de intenția mea de a publica acest articol cu sfatul amical să nu încerce să le mai ofere spre comercializare. Public acest articol pentru informarea colecționarilor despre acest tip de falsuri, dar nu voi dezvălui toate elementele care au permis stabilirea cu certitudine a falsificării contemporane (posibil cu foarte mulți ani în urmă) pentru a nu facilita încercările viitoare de falsificare. Cunoașterea istoriei poștale și fiscale sunt elementele de bază în depistarea falsurilor.

      Descrierea elementelor de pe documenteFoto 3
Documentul întreg
Foto-1. Certificat pentru taxe și drepturi (Dogrudan dogruya tahsil olunan tekalife mahsus makbuz ve ilmûhaberdir) din anul 1324 (1908). Poziția 3, timbru fiscal otoman 10 par roz supratipărit Poșta otomană 1921. Poziția 4, timbru fiscal 10 bani Camera de Comerț și industrie emisiunea 1888. Poziția 5 și 6, timbre poștale otomane de 20 par și 1 piastru emisiunea 1876. Poziția 7, ștampilă negativă SCOLA COMUNEI TICHILESTI - JUD. BRAILA - PL. VLADENI - 1872 (acolo a fost o leprozerie care se pare că încă funcționează și astăzi), originală, dar fără legătură cu natura timbrelor sau a documentelor, aplicată fraudulos la mult timp după perioada de valabilitate (se cunosc situații în care ștampilele rurale s-au folosit câțiva ani peste data inscripționată, dar nu și după 49 de ani). Poziția 2, ștampilă otomană ABDULLAH, din gumă, falsificată. Poziția 1, sigiliu otoman original.


Foto 4
Documentul întreg
Foto-2. Certificat pentru taxe și drepturi (Dogrudan dogruya tahsil olunan tekalife mahsus makbuz ve ilmûhaberdir) datat 1323 (1907). Poziția 3, timbru 5 paras poșta locală otomană 1865. Poziția 4, timbru otoman 2 piaștri taxa de plată 1901. Poziția 5, timbru fiscal românesc de 10 bani emisiunea 1875 cu ștampila poștală BRAILA 1876, completată (desenată) manual peste ștampila otomană (ștampila poștală nu avea ce să caute în această combinație). Poziția 6, înscris de mână falsificat destinat să înșele cumpărătorul. Poziția 7, ștampilă negativă indescifrabilă, probabil făcută din gumă. Poziția 2, ștampilă otomană din gumă, falsificată și pusă cu dărnicie peste tot. Poziția 1, sigiliu otoman original.

Foto-3. Certificat fiscal (Selanique, "Musakkafat Vergisi Tezkeresidir") datat 1298 (1882). Poziția 3, timbru fiscal otoman supratipărit Poșta otomană 1920. Poziția 4, timbru fiscal 10 bani Camera de Comerț și industrie emisiunea 1888. Poziția 5, ștampilă negativă SCOLA COMUNEI TICHILESTI - JUD. BRAILA - PL. VLADENI - 1872, originală dar ca și la precedentul document aplicată fraudulos. Poziția 1, ștampilă otomană falsă confecționată din gumă aplicată cu dărnicie. Poziția 2, înscrisuri de mână falsificate aplicate pe document și timbru pentru a conferi impresia de originalitate.

Foto-4 Document parțial. Poziția 5, timbru otoman 2 piaștri taxa de plată 1901. Position 4, 2 bani taxă de plată 1892. Poziția 6, timbru fiscal otoman de 1 piastru pentru permise și licență de tranzit, emisiunea 1888. Poziția 3, ștampilă otomană falsă confecționată din gumă. Poziția 2, ștampilă otomană falsificată care imită ștampila originală poziția 1. Poziția 1 ștampilă otomană originală.

Desigur că lotul mai conține încă câteva documente otomane originale taxate fiscal corespunzător și ca să întregească atmosfera de originalitate a întregului lot chiar și manualul folosit la reproducerea ștampilelor. Povestea lor, că provin dintr-o colecție veche, neumblată, luată din Germania cu zeci de ani în urmă împreună cu multe alte documente și scrisori prefilatelice, este menită să completeze atmosfera originalității. Falsificarea ar fi fost mult mai greu de depistat dacă inventivul falsificator ar fi avut cunoștiințe filatelice și fiscale mult mai bune și de ce nu, dacă ar cunoaște limba arabă folosită în acele timpuri. Aviz amatorilor, ingeniozitatea falsificatorilor contemporani nu are margini, așa că dacă nu sunteți siguri de piesele care vi se oferă, studiați-le cu deosebită atenție, comparați-le cu alte materiale, consultați literatura de specialitate sau cereți sfatul specialiștilor. Nu plătiți până nu sunteți siguri că ceea ce primiți este un original. Mai bine renunțați decât să ajungeți să fiți descalificat într-o expoziție pentru neatenția dumneavoastră. Într-un articolul viitor am să vă prezint câteva "falsuri originale" creeate acum 92 de ani tot în dauna colecționarilor, falsuri cu timbre ale Ocupației Germane în România care se tranzacționează prin licitații, pe internet sau care din păcate sunt prezentate ca circulații originale în câteva studii de specialitate (fapt deosebit de periculos).

 Bibliography:

  Mihai Cojocar, "Catalogul timbrelor fiscale românești-2006";
  M. Guboglu "Paleografia și diplomatica Turco-Osmană";
  William T. McDonald "Revenues of Ottoman Empire and Republic of Turkey" Second Edition;
  Catalogul Scott vol. 6 2009;
Francisc Ambruș, 12/2010

 
 © www.revenues.ro